Saber Rider II.

Szinte minden esestben egy adott filmnél vagy sorozatnál az eredeti verziót favorizálom a nyelv és minden egyéb miatt. Talán csak a csúnya megszokás beszél belőlem, de összességben a nyugaton vetített Saber Rider (eredetileg Sei Jūshi Bismark) nekem jobban tetszik.  Az eredetiben ugyan ott a csodaszép japán nyelv és nincsen cenzúra, de számos dolog miatt mégis a “mi” verziónk felé billen a mérleg nyelve.

A szereplők neve nagyon beszédes az eredeti verzióban, mondhatni tipikus japán, angol, amerikai és francia hangzásúak… de a “kúlabb” nevek nálam nyerőbbek. Colt, Fireball, Saber Rider. A szereplők sokkal több szöveget kaptak nálunk, amit egy egyszerű trükkel oldottak meg: amikor hőseinken sisak van vagy nem látni az arcukat, akkor szépen beszélgetnek vagy saját magukban döngicsélnek a megszokott (mókásan gagyi…) japán hümmögés és fogcsikorgatás helyett. A végére hagytam az igazi nagy durranást, az már sokszor említett zenét. A japán verzió zenéje unalmas és felejthetően semmitmondó. Dale Shacker viszont… na igen, róla már áradoztam, így ez most elmarad ha nem gond. Hála a youtube-nak, németül ugyan, de rengeteg rész nézhető (talán az összes, eddig 38-39 epizódot “ellenőriztem”), de ebay- vagy amazonvadászok számára ott a dvd-n való megvásárlás lehetősége is.


Egy gondolat “Saber Rider II.” bejegyzéshez

 1. Hali!

  Sajnos az európai verziók közül csak a németet láttam, és ahhoz tudom csak hasonlítani az eredetit, és az angol-amerikait.
  Ezen ismeretek alapján egyértelműen a NÉMET viszi el a pálmát!!!!!! 😀
  (Nekem is az a verzió van kiírva DVD-re!)

  A japók mentségére azért megjegyezném, hogy 84-ben eléggé egyszerű gyerekfilmek jöttek ki, maga a stúdió is még csak 4 éves volt (emellett elhivatott gyerekfilm-gyár, és az SRSS írója és rendezője is), igaz visszaesés a Nils Holgerson, meg a Titokzatos Aranyváros után.
  Bár, ha megnézzük a szinkronlistát, és hogy azóta ki, milyen animében melózott, akkor nem okoznak csalódást. 🙂
  Az is lehetséges, hogy – a hangmérnök végzettségű – Tsubasa Shioya-val (Shinji hangja) “próbálták eladni a sorozatot”, mert ő már dolgozott együtt (főszerep) a GUNDAM-osok nagyfőnökével egy 79-es, egész estés rajzfilmben, ami van olyan véres és kemény, mint később az amcsiknál a PLATOON, vagy a BEAST. 🙂

  Az amcsikról tudjuk, hogy abban az időben minden animét a saját szájízükre írtak át. 🙂 (Pl. a MACROSS-t ROBOTECH-é.) Természetesen AMERIKAI lett. 😀 Ami itt is könnyen emészthető.
  DE rutinos volt a dramaturg, mert az általa adott neveket CODENAME-eknek állítja be. xD (Mellesleg az eredeti nevek nem is annyira gagyik, ha az ember látott már korabeli, vagy későbbi GUNDAM-okat 😛 ^_^;

  Mindhárom verzió szinkronrendezője kétség kívül hajlandó volt melózni, ahogyan az amcsi és a német dramaturg is! 🙂
  (Az utóbbinak külön köszönet érte! 🙂 )

  Emellett, kétség kívül mindhárom ország megtalálta a szívéhez közelebbi vonásokat az animében.
  Bár szívesen belevetném magam pl.: a francia, olasz és a görög verzióba is (csak valaki szinkron tolmácsoljon pls. x) ).
  (Öhm, kínai verzió van? Ha igen, akkor remélem Jackie Chan-nel xDDDDDDDDDDD )

  A zenét nem figyeltem a japánnál (mert nem az érdekelt), de tutibiztosan neked van igazad Dex. 🙂

  (Akinek esetleg “nyáriszünet-beli csapat-elvonási tünetei vannak, és nem jön érte a helikoffer”, és bírja hallgatni a “4 kyu-s” japán nyelvet, annak ajánlom – max. 1 (2, 3, 4…) sörvirsli mellett 😉 – a stúdió időrendben következő (1985) munkáját:
  http://www.youtube.com/watch?v=N0XsHUJcyK8 )

  Have a nice day! >;] 🙂

  További kellemes mindent!

  Üdv.: The KID
  (Aki a gimiben kapta ezt a nevet, és nem Colt-ról, hanem Billy a kölyökről . x) )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s