QotW

Vagyis “Question of the Week” – esetleg “kotv”.

Mivel mostanában meg-megugrik a látogatottság (a bloghoz képest, még mielőtt valaki elkezdené felhozni a többi,  “normális” blog napi több százas olvasottsági mutatóit…), de kommentek vagy vélemények mondhatni nem jönnek (ha valaki annyit írna, hogy *ördögszekér gurul végig a komment szekcióban* már az is felüdülés lenne), így megpróbálok valami mást.

Minden héten (ez egyenlő az “amíg meg nem unom a pókhálók lekaparását” kifejezéssel) kikerül egy szerepjátékos-filmes kérdés a blog tetejére, ahova a kommentekhez lehet küldeni a válaszokat. A felesleges rizsa helyett (elolvasta egyáltalán valaki ezt?) jöjjön az első és remélhetőleg nem utolsó kérdés:

Oldschool D&D (1st-2nd ed) vagy modern D&D (3rd-4th ed)?

Bátran lehet: válaszolni, indokolni, trollkodni…


16 gondolat “QotW” bejegyzéshez

 1. Is-is. Előre félek az ötödik kiadástól, mert a statisztikák alapján a páros kiadások jönnek be jobban (második és negyedik, sorrendben). 🙂

  Ha a 3. kiadásba további d20-elfajzások is beleszámítanak, úgy teljesen más a helyzet. A KéM eléggé lecsupaszította a 3. kiadásról mindazt, amit nem szerettem benne.

 2. Is-is, leginkább attól függ, hogy milyen a csapat, mire van igény. Mármint egyszerű szabályrendszert szeretnének (OD&D), vagy szeretnek szöszmötölni a karakterlappal és módosítókat gyűjtögetni a dobásokhoz (D&D 3. kiadás), esetleg kiegyensúlyozottabb taktikai harcot szeretnének (D&D 4. kiadás).

 3. Egyik sem.:P 13-14 évnyi rpg-s pályafutásom teljesen nélkülözte a DnD-t, csak néhány hónapnyi ADnD ékelődött be. Ami pont elég is volt, sosem szimpatizáltam a rendszerrel. 🙂

 4. oldschool! Most a kedvencem a Sword and Wizardry White Box. De igazából akármelyik, csak ne kelljen túl sokat karaktert építeni, mert játszani szeretek, az optimalizálásba, featválogatásba ugyan bele tudok lendülni, de alapvetően mégiscsak unom.

  András

  (ha lfg-s nicket vesszük, akkor Bendoin voltam :))

 5. Egyértelműen old school. A már említett S&W és KéM teljesen lenyűgözött, azóta sikerült kipróbálni a Mazes & Minotaurs-t és a Platemail-t is, [onreklam=]jelenleg pedig pesti játékosokat keresek egy Lamentations of the Flame Princess kampányhoz [/onreklam]. 😛

 6. C. válasz: 2e-3e között. Általában inkább modern, de a 4e-vel nem szimpatizálok.

 7. Hát, ha ebből kell választani akkor inkább a modern, bár be kell valljam a 4e-vel csak futólag találkoztam.

  Viszont ha egy mód van rá nem DnD-t játszanék 🙂

 8. Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a négy kiadásból kéne összegyúrni egyet : ) .

 9. Én a 3.5-től fölfele próbáltam ki különböző DnD rendszereket. Sosem tartozott a kedvenceim közé, de ha választani kell inkább az újabbak. Az oldschool rendszerek valahogy nem tudtak megfogni.
  Persze közrejátszik hogy amúgy “karakterrel-szöszmötölni-szerető” kategóriába esek.

 10. Nem kérdés: Egyik sem. A régebbi kiadások nem rendelkeznek azzal a plusszal, ami miatt érdekelne. Az újak pedig túlbonyolítottak az én ízlésemhez képest.
  Csak teszt céljából játszom, hogy tapasztalatból is meg tudjam mondani, hogy mi nem tetszik. Hosszas kampány nem érdekel semmiképp.

  1e játék amiben nyomom: http://rpol.net/game.cgi?gi=22756&date=1314884657

 11. DnD4 (azon belül is Essentials). Valahogy sose hozott lázba a dobd-meg-a-mentőt-nem-jött-össze-meghaltál.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s