Usagi Yojimbo – Bunraku

usagi

Skóciából ismét egy három részes Usagi Yojimbo első füzete került a kezeim közé. A Bunraku címre keresztelt és 2019. júniusában megjelent történet számomra hatalmas újdonságnak számít: nekem ez az első teljesen színes Usagi Yojimbo füzetem.

Idén már több mint tíz éve, hogy elkezdtem megvásárolni az itthon megjelent Usagi Yojimbo köteteket, így érthető módon már megszoktam a fekete-fehér dizájnt. Természetesen a borítókon mindig színes képekkel találkozik az olvasó – ahogy a neten is millió számra jönnek szembe a színes Stan Sakai vagy fan rajzok -, de elsőre nagyon szokatlannak tűnik.
Az Usagi Yojimbón kívül gyakorlatilag David Petersen Mouse Guard sorozata az egyetlen “képregény” amit olvasok/olvastam az elmúlt 10+ évben, így a véleményem elég szűk látószög alapján érkezik.
Elsőre nekem a kicsit túl sterilnek, tisztának tűnő színek szúrtak szemet Tom Luth munkájában. Ez adódhat abból, hogy egyrészt megszoktam a fekete-fehér külsőt, másrészt, hogy David Petersen csodákat művelt a vízfesték hatású képeivel. Talán csak tényleg a sokat emlegetett megszokás, de nekem (most még?) jobban működik a dolog fekete-fehérben.

A Bunraku 24 oldalán egyszerre történik sok és kevés dolog.
Sok, mert roppant akciódúsan indít, hogy aztán a címszereplő felbukkanjon és Stan Sakaihoz híven tanulhassunk egy kicsit a japán kultúráról, jelen esetben az egyik színházi formáról – mindezt úgy, hogy közben egy roppant ügyes trükkel át is veri az olvasót.
Kevés, mert pár rövid beszélgetés után egy kiszámítható, de talán pont ezért az arcra mosolyt csaló zseniális cliffhangerrel ajándékoz meg minket az író.

uybunraku

A füzet egy rövid bejelentéssel zár. Az IDW Publishing újra kiadja majd a régi, eredeti Usagi történeteket, amiket valószínűleg úgyszint Tom Luth fog színesség varázsolni.
Arról, hogy milyen formában (színes vagy fekete-fehér) folytatódik alapvetően a sorozat, arról nem írtak – én pedig még nem néztem hirtelen utána -, de a Bunraku maradék két része természetesen színeskét jelent meg 2019. július és augusztus közepén. Ahogy az a két füzet is a polcromra kerül és teljes lesz a történet, azonnal írok róla pár sort 🙂 .


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s